Kaffekalas med LoveCoffee

Skrivet: 2012-03-30 15:15
Ändrat: 2012-03-30 16:21
Imorgon, lördag, så kan alla som är i den vårfriska staden Lund njuta av LoveCoffees talanger i vår butik. Daniel Remheden visar olika bryggsätt, bönor och guidar alla som vill lyssna genom kaffets underbara värld. Vi kommer i samarbete med LoveCoffee sälja kaffesäckar där pengarna går direkt till Bikes to Rwanda samt Coffee Kids. Gott kaffe och goda gärningar, allt på en och samma gång!

Lukta, smaka och titta!

Koppning, bryggning och kärlek!

Skrivet: 2012-03-21 15:28
Idag hälsade Tehuset Java på Love Coffees lilla tillhåll i Lund och fick sig en rejäl dos kaffe, både i kopp och i kunskap. 
Vi kan rekommendera deras härliga specialkaffen som man kan köpa i vår butik i Lund, inte bara för att de smakar underbart, utan för att man kan spåra bönorna i sin kopp ända tillbaka till bonden som odlat dem. Sånt tycker vi om!

Daniel Remheden, kaffekonstnär och smaknörd!

Macaroner. Lyxiga, mumsiga och inte alls så svåra att baka!

Skrivet: 2012-03-20 09:27
Ändrat: 2013-08-16 15:39
Vad är väl en liten macaron på kvällskvisten? En liten munsbit till kvällskaffet, en dyr liten lyx man tyckte man kunde unna sig när man fick syn på dem hos konditorn. 

Men har du testat att baka egna? Recept - Hallonmacaroner
Mandelmaränger:
  • 6 st små ägg (alt. 4 stora)
  • 225 gr florsocker
  • 125 gr mandelmjöl (finns färdigt att köpa på stora ICAbutiker)
  • 25 gr socker
  • Valfri färgning
 Fyllning:
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl frusna hallon (+ 24st lösa bär om man känner sig manad)

Börja med att separera äggulor från äggvitor. Det får inte komma någon gula i smeten så det smidigaste sättet är att hälla äggvitan i ett glas och sedan ner i bunken. Om man råkar få i en bit gula så behöver man åtminstone inte börja om från början. 
Vispa sedan äggvitorna så pass att du kan vända upp o ner på bunken över huvudet och inte få något i håret. Vispa sedan i sockret. Vill du färga dina maränger så är det nu du ska hälla i färmedlet, oavsett om du använder karamellfärg eller något liknande så är det nu den kommer spridas som bäst i smeten. 

Mät upp 225gr florsocker och 125gr mandelmjöl. Att väga är alltid bäst eftersom malda produkter har en tendens att packa ihop sig så att volymen inte alltid stämmer. Vikten ändras dock aldrig. 


 


Mät upp 225gr florsocker och 125gr mandelmjöl. Att väga är alltid bäst eftersom malda produkter har en tendens att packa ihop sig så att volymen inte alltid stämmer. Vikten ändras dock aldrig. 
Blanda ihop florsockret och mjölet med en gaffel så att klumparna försvinner, blanda sen i äggsmeten. Här råder nästan alla recept att man ska vara försiktig och blanda så lite som möjligt. Det behövs inte. Smeten ska blandas rejält och vara luftig men ganska flytande när man är klar. Du ska kunna hälla ner smeten i spritsen, annars kommer du inte att få platta maränger utan toppiga små saker som spricker. 
Dagen två tips är Leukés silikonsprits och macaronmatta i silikon. Fantastiskt smidiga verktyg som gör bakningen så otroligt mycket lättare.

En typiskt bra sprits är Leukés silikonsprits!Om man inte ska göra macaroner så kan man vända på mattan så har man en plan yta till kakor!

Nu kommer den svåra biten. Den som kräver tålamod och viljestyrka. Marängerna ska nu vila i minst en timme. Ytan kommer att segna till en aning vilket gör att de inte spricker när de kommer in i ugnen. Här kan jag rekommendera att man gör fyllningen och sedan slår sig ner och tar det lugnt tills marängerna vilat färdigt. En färsk kopp Mocca Java Blend sitter aldrig fel när man väntar. Glöm bara inte att sätta på ugnen till 160 C i god tid.När så de lata marängerna ligger och vilar sig så är det bara att vispa upp grädden till önskad konsistent och blanda ner ungefär 1 dl halvtinade hallon (eller färska om man hittar det så här års). Om hallonen är för gäggiga så blir grädden för lös, så tina dem inte för mycket! 
Det är väldigt gott att lägga ett hallon i varje macaron, som bryter av fyllningen lite, så lägg upp några hallon på en tallrik och spara till senare.

Ställ in marängerna i mitten av ugnen (har man som jag en ganska smal ugn så kan man lägga mattan på ugnsgallret istället för en plåt. Silikonet fördelar värmen jämnt ändå). De ska stå inne 10-12 minuter, men häll gärna ett öga på dem, ibland vill de vara inne längre, ibland kortare tid. 

När man tagit ut dem så ska de gärna svalna in stund innan man tar loss dem från gallret. Vänd så marängerna upp o ner och lägg ett hallon i mitten på varannan rad. Spritsa grädde runtom varje hallon och lägg på ett lock på:Har du marängsmet eller fyllning över så kan du antingen ställa in det i kylskåpet och spara till morgondagen, eller köra igång en omgång till. Man kan ju aldrig få för mycket av det goda.

Dagens andra tips: 
Äggkartonger är typiskt bra att frakta macaroner i. De får varsin liten plats, klämmer inte ihjäl varandra och tål att cyklas med genom halva Lund!Glöm inte att man gärna kan misslyckas med sina bakverk ibland, det är så man lär sig vad som funkar och inte. Alla ugnar är unika, ibland blir något lite brunt, ibland lite segt. Ibland flyter ens muffins ut till kakor när formarna inte håller. Det är då man stolt lägger upp dem på ett kakfat och informerar ens vänner om sina fabulösa Moockies man uppfunnit!

Lycka till!

5 minuter vad är väl det

Skrivet: 2012-03-08 14:00
Ändrat: 2012-03-08 16:07
Ibland kan 5 minuter göra underverk. Det tar inte mer tid i anspråk än så för att tillreda en riktigt god kopp te! Under dessa få minuter kommer många nya tankar upp och man hittar lösningar på problem som man grubblat på. Hittade en rätt rolig affisch,

Så det får bli dagens uppmaning:-)
Tänk på:
1: Friskt vatten
2: Rätt temperatur på vattnet
3: Rätt mängd te
4: Rätt dragtid
5: Njut


Aktuell annonskampanj

Skrivet: 2012-03-06 21:57
Imorgon onsdag den 7 mars har vi ett fint erbjudande utannonserat i SvD. Klicka på länken längst ner för att ta del av erbjudandet!
Erbjudandet gäller i alla våra butiker samt på tehusetjava.se
(Erbjudandet gäller så långt lagret räcker)
Mvh
Tehuset Java
Annonsvara
DEAL OF THE DAY

Lundablandning ® - Tepåsar

 
 
89 kr SENAST SåLDA VARA