MATCHA

Skrivet: 2015-08-26 10:51
Ändrat: 2015-08-26 11:14

Matcha är en typ av grönt te som avviker från andra sorter. Det är från början en typ av te som dracks i Kina, men som sedermera reste till Japan med buddhistiska munkar, och som numera dricks mestadels i Japan. Matcha är en av huvudingredienserna i den Japanska teceremonin.

Matcha består av grönt te som man malt till ett väldigt fint pulver. För att göra en kopp matcha gör man följande. Vispa ner pulvret i hett vatten (testa olika temperaturer på vattnet). Helst bör man använda en särskild bambuvisp, man kan använda andra vispar också såklart:-). Detta för att lösa upp allt te som annars kan bilda klumpar. Sedan dricker man det som det är.  Teet blir mörkgrönt med ett något ljusare skum och konsistensen blir lite tjockare än för ett vanligt te. Smaken är åt det algiga hållet. Dricker man det med varmmjölk, en så kallad Matcha Latte, kan man ana lite nyponkaraktär!

Vår matcha tillverkas av en tesort som heter Gyokuro. Det är ett mycket fint-, ekologiskt- och exklusivt grönt te, som brukar betraktas som det mest sofistikerade av de japanska teerna. Omkring 2-3 veckor (20 dagar) innan tebladen ska skördas täcks buskarna med tyg. Detta så att mängden solljus som når buskarna minskar. Det gör att halterna av klorofyll och andra ämnen i bladen ökar.

Matchatrend

Det har på senare år blivit vanligt att matcha används i bakverk, glass och sötsaker av olika slag. Intresset för matcha har ökat enormt utanför Japan de senaste åren. I New York öppnar det Matcha Latte-barer och fler och fler hemma i Sverige blir nyfikna och vill testa.

 

Matcha & Hälsa

Vissa forskningsrön tycks visa att mängderna av en del antioxidanter är betydligt större i matcha än i andra gröna tesorter. I en enda tekopp ryms tio gånger mer näring jämfört med klassiskt bryggte och mätt i antioxidanter är koncentrationen nästan 500 gånger mer än i ett färskt äpple.

ORAC, mätvärde för ett livsmedels antioxidativa effekt, visar 1 400 enheter  per gram matcha-te, jämfört med svenska blåbär som ligger på 93 per gram eller det omskrivna gojibären – som ligger på 253.

Matcha innehåller koffein, dock inte lika mycket som kaffe, och passar särskilt personer som är känsliga för kaffets lite mer dramatiska energiskjutsar. Den balanserade energiknuffen beror sannolikt på att matcha är naturligt rikt på aminosyran L-theanin, som är stressdämpande och rogivande.

Vi tycker det är extra kul att intresset för Matcha ökar så kraftigt då vi haft Matcha i vårt sortiment i över 10 år. Vi har många kvalitéer och även en Matcha som är extra bra att göra Matcha Latte med:-)

Klicka här för produkter!

Darjeeling First Flush 2015-1 FTGFOP1 Organic Monteviot DJ 1

Skrivet: 2015-04-16 17:25
Ändrat: 2015-04-16 17:30

Darjeeling First Flush 2015-1 FTGFOP1 Organic Monteviot DJ 1

Det finns en period på året då teälskarens hjärtat slår några extra slag. Perioden då de först teerna från Darjeeling flygs ut till resten av världen och man ska få ett smakprov på vad som årets skörd har att erbjuda. Denna period är nu!

Efter att vi provat lite olika gårdars teer har vi i år fastnat för ett som vi tycker stod ut lite mer än övriga.

Trots att det varit svåra väderförhållanden i Darjeeling, Indien, har gården Monteviot lyckats helt makalöst bra med sin Darjeeling First Flush 2015-1 FTGFOP1 Organic Monteviot DJ 1.

Av namnet att utläsa är den ekologisk och vad har ni då att vänta er av detta te?

 

Bladen:

Vackert behandlade och varsamt plockade med klar struktur. Mörkgrön färg tillsammans med silverfärgade toppskott.

Doft:

Starkt grön, lätt fruktighet med lite inslag av mandel.

Den bryggda drycken:

Blixtrande guldskimrande.

Smak:

Fräsch, blommig med lite krydda och mandel

 Mystiken kring Darjeeling lever fortfarnade kvar och teernas Champagne, som First Flushen brukar kallas lever verkligen upp till sitt namn!

I år är First Flush verkligen FIRST CLASS

Bryggtips:

Ett Darjeeling First Flush är enligt definition ett svart-te men vi tycker absolut man ska brygga det som om det vore ett Oolong- eller grönt-te.

Det blir lätt lite besk om man drar på för varmt vatten. Vad är då varmt vatten? Vi tycker att man bör använda 70-80 gradigtvatten för bästa resultat.

När det kommer till dragtid kan man laborera lite. Gillar man lite starkare karaktär låter man teet dra 4-5 minuter annars 2-3 minuter.

Lite tips samt en fråga du gärna får besvara

Skrivet: 2015-03-23 15:43
Ändrat: 2015-03-23 15:59

Te
Vad är vanligt te, riktigt te, originalet…?
Ja det fantastiska med te är att svaret på dessa frågor är till stor del baserat på individuella preferenser.
Rent tekniskt är rent te helt enkelt bara teblad, oxiderade sådana, så de kan bryggas till världens mest druckna dryck efter vanligt vatten.

Svart eller rött?
Te oavsett om det är svart, grönt, vitt eller Oolong så kommer det från samma grund.
Camelia Sinencis heter teplantan på latin och det är beroende på hur man bereder bladen från denna ädla växt som definitionen bestäms. När vi säger svart te säger man i Asien rött te. Detta därför att man i Asien hänvisar till färgen på drycken. När vi säger rött te så menar vi egentligen Rooibos. Rooibos är en växt som växer i Syd Afrika. Denna växt har inget med tepalantan att göra men man bereder det på samma sätt som te och därför brukar man kalla det rött te.

Grönt
Det finns givetvis normer för hur ett grönt te ska processas för att klassas som grönt men det ligger många års erfarenhet i varje plantage där man bereder på sitt vis. Det är detta som gör te till en så oerhört fantastisk dryck. Alla från producent till konsument har sin personliga uppfattning om hur drycken ska smaka, se ut eller upplevas.

Vi tycker det är väldigt roligt att intresset för neutrala svarta teer ökar. Det finns fler och fler som vill prova på hur te från olika länder smakar utan några smaker tillsatta.
Vi kan tipsa om:
* Darjeeling från Indien om man vill ha sitt te lite fruktigt och friskt.
* Yunnan från Kina om man gillar te med distinkt och kraftig smak.
* Assam Namdang från Indien om man vill ha ett riktigt kraftigt te med mycket tesmak.

Lycka till!
WE LOVE TEA!

 

Tankar kring koffein i te.

Skrivet: 2015-01-21 13:44
Ändrat: 2015-01-21 13:51

Det pratas mycket om koffein i te, är det verkligen koffein, är det inte tein! Det påstås väldigt mycket och det tenderar att bli sanningar när det sägs tillräckligt många gånger.

Vad är då sant? Jag går till det jag lärt mig och ger er min bild av detta.

För att förstå det hela måste vi börja från början. När jag i denna text nämner te menar jag allt som kommer från teplantan, Camellia Sinensis. Det vill säga all dryck som görs av olika mycket oxiderade blad från teplantan.

För att först och främst reda ut begreppet koffein, tein eller matein! Allt är olika benämning på koffein i olika produkter.

Alla tebuskar är inte exakt lika men de härstammar från samma grund. Tänk lite som äppelträd, ett släkte men många olika variationer på äpplena.

När man producerar te låter man bladen oxidera olika mycket beroende på vilket te man vill göra.

Ett grönt te oxideras mycket lite, ett Oolong lite mer och ett svart-te (rött, i Asien benämner man det te som vi kallar svart för rött) oxideras fullt ut.

I denna process tillför man inte koffein eller något annat. Då kan man tänka sig att det koffein som finns i plantan finns där redan från början. Vissa tebuskar har mer koffein andra har mindre. Det har gjorts ett mycket spännande test i Kanada där man testade koffeinhalten i olika teer när de var bryggda, alltså på själva drycken inte i bladen, där resultatet omkullkastade många gamla sanningar.

Vad de kom fram till var att den specifika tebusken och var den växt och hur den odlats var de viktigaste ingredienserna till hur mycket koffein det var i teet. Det har lite att gör med hur man sedan behandlar bladen. Några gröna teer hade långt mycket mer koffein än många svarta (se tabell nedan).

En tebuske som odlats ekologiskt visade sig innehålla mer koffein än andra av samma sort. Varför? Ganska självklart såhär i efterhand. En tebuske som odlas ekologiskt producerar mer koffein för koffeinet är växtens naturliga försvar mot insekter och andra skadedjur.

Så de gamla sanningarna med att man kan skölja bladen innan man dricker för att ”tvätta bort” koffeinet stämmer tyvärr inte.

Om man tar en specifik tebuske och bereder både svart- (rött), grönt & Oolong skulle grunden av koffein alltså inte skilja sig i dessa teer. Dock finns det skillnader och faktorer som påverkar. Det svarta teet som är helt oxiderat har i processen blivit av med en del taniner men har också i processen blivit av med lite koffein. Taninet, som är mycket beskt, kapslar in koffeinet i teplantan. Därför upplever man att det är mindre koffein i ett grönt te då det tar längre tid för vattnet att först frigöra taninet och sen koffeinet. En annan faktor som påverkar hur mycket koffein man får i sig genom drycken är dragtiden! Ju längre man låter ett te dra desto mer koffein frigörs!

Det är även här vi hittar en av anledningarna till att man ska brygga gröna teer i lägre temperatur. Varmt vatten frigör taninet och gör då drycken oerhört besk och sträv.

Mängden koffein i en kopp bryggd enligt tabellen nedan:

Te:

Typ:

Producerande land:

Mängd te:

Mängd vatten:

Temperatur:

Dragtid:

Mängd koffein:

Matcha Sendo

Grönt

Japan

1,5g

100 ml

75°C

30 sec

126 mg

Darjeeling Sungma First Flush DJ2

Svart

Indien

5g

500 ml

95°C

4,5 min

58 mg

Long Jing Shi Feng

Grönt

Kina

5g

500 ml

85°C

4,5 min

48 mg

Assam Banaspaty

Svart

Indien

5g

500 ml

95°C

3,5 min

22 mg

Yerba Maté

Yerba Maté

Brasilien

5 g

500 ml

85°C

4,5 min

18 mg

Autumn Darjeeling Sungma DJ480

Svart

Indien

5g

500 ml

95°C

3,5 min

16 mg

                                                                                                   Källa: Table 1, Tea History Terroirs Varieties

Att Matcha hamnar så högt har sin förklaring i att man dricker upp bladen då Match är malt te.

Intressant att se att Yerba Maté innehåller 18 mg jämfört med ett Darjeeling på 58 mg.

//Fredrik

#tekunskap #tehusetjava #koffein

DEAL OF THE DAY

Lundablandning ® - Tepåsar

 
 
89 kr SENAST SåLDA VARA