Barnfonden

Skrivet: 2016-12-27 11:30

Vi har ett samarbete med Barnfonden där vi skänker 10% av försäljningen av våra teer i serien Happy Cup Of Tea.

Plus att vi skänkte 5 kr för varje såld teadventskalender som vi sålde 2016. Sen vi senast gjorde vår avräkning i somras har vi nu summerat och har skänkt 10 776 kr. Vi vill tacka alla våra kunder som varit med och gjort detta möjligt.

Gå gärna in på www.barnfonden.se där kan ni följa deras arbete.

Yerba Mate

Skrivet: 2016-09-21 19:28

Det skrivs mycket om Yerba Mate nu.

Vi tycker att våra kompisar på Food Pharmacy gjort det så bra så vi återger deras text rakt av här:-)

Professorns favoritte: Yerba Mate.

I går kunde vi läsa på professor Bengmarks Facebook-sida om hans absoluta favoritte – Yerba Mate. Tror att det uttalas ”järba mäjt” men det skulle ju förstås också kunna uttalas ”jörba matte”?

Nåväl, oavsett hur det uttalas så togs det till Europa av munkarna redan på Columbus skepp men det är först nu på senare år som forskningen hunnit ikapp. Vår käre husprofessor rapporterar om följande hälsoeffekter:

1 Det är uppiggande. Yerba-te funkar typ som kaffe och innehåller matein som i princip är detsamma som koffein.

2 Det förstärker minnet. Yerba-te anses förstärka mentala funktioner som minne, sinnesstämning och alerthet. Det innehåller teobromin och teofyllin som stimulerar produktionen av dopamin.

3 Det innehåller mängder av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Yerba-te innehåller bland annat rikligt av (koncentrera dig nu): vitamin A, C, B1, B2, B3, B5 och E samt kalcium, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen, natrium, svavel och zink. Dessutom är det rikt på klorofyll, flavonoider och aminosyror.

4 Det anses ha stor medicinsk användning. Mot trötthet, dålig matsmältning, som hjälp till viktnedgång, mot smärta, trötthet, depression samt säsongsallergier (speciellt sinuit). Det har också rapporterats vara effektivt vid blåskatarr.

5 Det stimulerar immunsystemet. Och har starkt antiinflammatoriska effekter!

6 Det är effektivt för viktminskning. Och ökar fettförbränningen och insulinkänsligheten.

7 Det är antibakteriellt. Yerba-te motverkar utveckling av colibakterier och tarmparastiter och motverkar både diarré och förstoppning.

8 Det rapporteras motverka urkalkning av skelettet. Så det så.

9 Det stärker hjärtat. Yerba-te sänker blodtrycket och motverkar rytmrubbningar och hjärtinsufficiens.

10 Det motverkar utveckling av cancer. Yerba-te är rikt på substanser som saponiner, ursolsyra, rutin, tannin, chlorogensyra och klorofyll – alla med anticancer-effekter.

Det klassiska sättet att dricka Yerba Mate, i alla fall i Sydamerika, är ur en frukt som heter kalebass och med ett speciellt sugrör. Detta tänker vi inte ge oss på. Vi nöjer oss med att brygga det som vanligt te i en vanlig sil, och efter snabb googling hittade vi en variant här som vi genast klickade hem.

 

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.

 //

Följ gärna Food Pharmacy för de skriver riktigt roligt och om bra saker:-)

 

 

Matchasmoothie

Skrivet: 2016-05-25 20:34
Ändrat: 2016-06-02 14:42

Matcha är ett grönt te från Japan som är malt till ett fint pulver. Pulvret vispas upp i hett vatten och avnjuts som det är eller uppblandat i smoothies, med varm mjölk (matcha latte), i glass mm mm. Forskning visar att matcha innehåller betydligt mer antioxidanter än vanligt grönt te och har blivit oerhört populärt även utanför Japan den senaste tiden.

Testa gärna att göra en grön smoothie boostad med matcha! Smakar friskt och gott och innehåller mängder med nyttigheter!

Gör så här för ca 2 glas:

Mixa ca 3 nävar bladgrönt (det går bra med bara spenat för en lite mildare smak) med

2 tsk matchapulver

1 st avokado

1/2 pressad citron

2 dl vatten

4-5 st isbitar

Späd med ca1 dl äppeljuice tills du uppnår önskad konsistens. Eller späd enbart med vatten för att få en friskare smak.

Drick och njut!

Trendspaning på te

Skrivet: 2016-05-24 22:03
Ändrat: 2016-05-24 22:08
Familjeföretaget Tehuset Java som regelbundet håller teprovningar har gjort en ”spaning” kring vilka aktuella trender som gäller kring te just nu. Drycken som bara blir hetare och hetare. Och kallare…

Spaningen är gjord genom att kika på tendenser genom hela sin verksamhet i sina fem fysiska butiker i Lund och Stockholm samt en kundundersökning via sin webshop www.tehusetjava.se

- Av dessa trender brinner jag personligen väldigt mycket för kallbryggt grönt te. Gott, hälsosamt  och dessutom väldigt lätt att brygga. Det behövs dessutom ett gott alternativ till alkohol på alla restauranger, säger Fredrik Skeppstedt som tillsammans med sin fru Åsa Skeppstedt och syster Sofia Wilén driver familjeföretaget Tehuset Java.

 

Tehuset Javas trendspaning & tips

 

 1. Matcha

  Det gröna guldet; matcha blir trenddrycken i år. Det kommer vara matcha latte, matchaglass, praliner med matcha. Matcha är ett högkvalitativt grönt te som mals ner till ett pulver. Mycket hög halt av nyttiga antioxidanter.  Se mer info längre ned.

   

 2. Kallbryggt te

  Coldbrew trenden började med kaffe och har nu nått te. Kallbryggt te är mycket enkelt att brygga och det blir väldigt gott. Ställ en flaska med kallt vatten och några matskedar te i kylen över natten. Klart! Helst grönt te, men prova även svart te.

   

 3. Yerba Mate

         Örten från Latinamerika används i de flesta detoxblandningar. Yerba Mate är mycket uppiggande och  höjer temperaturen i kroppen. Prova Yerba Mate under arbetsdagen så får du se hur mycket   effektivare & piggare du kommer känna dig.

 

      4.  Tea to go

2016 kommer bli året då allt fler kommer beställa te som take away. Detta kommer ställa större krav på alla caféer och restauranger att erbjuda en bra lösning för detta.

 

     5. Neutrala teer

Nu har konsumenterna i Sverige kommit lite längre i sin resa att upptäcka nya teer och då lämnar man de traditionella storsäljarna med mycket frukt och bär. Nu vill man upptäcka neutrala teer från olika länder.

 

Matcha – största trenden

Matcha är en av huvudingredienserna i den japanska teceremonin. Matcha består av grönt te som mals till ett väldigt fint pulver.

 

För att brygga en kopp matcha gör man följande:

Vispa ner pulvret i hett vatten (testa olika temperaturer på vattnet men inte över 80 grader). Helst bör man använda en särskild bambuvisp. Detta för att lösa upp allt te som annars kan bilda klumpar. Sedan dricker man det som det är. Teet blir mörkgrönt och lite tjockare än ett vanligt te. Dricker man det med varmmjölk, så kallas det matcha latte.

 

Fin matcha tillverkas av en tesort som heter Gyokuro. Det är ett ekologiskt och exklusivt grönt te, som brukar betraktas som det mest sofistikerade av de japanska teerna. Omkring 2-3 veckor (20 dagar) innan tebladen ska skördas täcks buskarna med tyg. Detta så att mängden solljus som når buskarna minskar. Det gör att halterna av klorofyll och andra ämnen i bladen ökar.

 

Matcha latte barer i New York

Det har på senare år blivit vanligt att matcha används i bakverk, glass och sötsaker av olika slag. Intresset för matcha har ökat enormt utanför Japan de senaste åren. I New York öppnar det matcha latte-barer och fler och fler hemma i Sverige blir nyfikna och vill testa.

 

Matcha & hälsa

Vissa forskningsrön tycks visa att mängderna av en del antioxidanter är betydligt större i matcha än i andra gröna tesorter. I en enda tekopp ryms tio gånger mer näring jämfört med klassiskt bryggte och mätt i antioxidanter är koncentrationen nästan 500 gånger mer än i ett färskt äpple.

 

ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity), mätvärde för ett livsmedels antioxidativa effekt, visar 1.573 enheter per gram matcha-te, jämfört med svenska blåbär som ligger på 93 enheter per gram eller de omskrivna gojibäret – som ligger på 253 enheter per gram.

 

Matcha innehåller koffein, dock inte lika mycket som kaffe, och passar särskilt personer som är känsliga för kaffets lite mer dramatiska energiskjutsar. Den balanserade energiknuffen beror sannolikt på att matcha är naturligt rikt på aminosyran L-theanin, som är stressdämpande och rogivande.

 

 

Tetrender 2016

Skrivet: 2016-01-11 17:15
Ändrat: 2016-02-21 17:42

Ett nytt år och massor med spännande trender som kommer.

 

Jag har listat de fem som jag tror mest på under 2016.

1: Matcha, det gröna guldet: Som jag skrev i förra blogginlägget så kommer Matcha bli en riktig trenddryck 2016. Det kommer vara Matcha latte, matchaglass, praliner med matcha osv. För mer info om Matcha se förra inlägget.

2: Yerba Mate: Örten från latin Amerika som används i de flesta Detoxblandningar. Yerba Mate är mycket uppiggande och höjer temperaturen i kroppen. Prova Yerba Mate under arbetsdagen så får du se hur mycket effektivare & piggare  du kommer känna dig:-)

3: Tea to Go: 2016 kommer bli året då allt fler kommer beställa te som take away. Detta kommer ställa större krav på alla caféer och restauranger att erbjuda en bra lösning för detta. Vi kan se olika ny lösningar som kommer och ni kommer hitta flera av dessa i våra butiker under 2016.

 4: Neutrala teer: Nu har konsumenterna i Sverige kommit lite längre i sin resa att upptäcka nya teer och då lämnar man de traditionella storsäljarna där ju mer smaker man blandade desto bättre gällde. Nu vill man upptäcka neutrala teer från olika länder!

 5: Kallbryggt te: Is te har aldrig riktigt slagit i Sverige men det är nog snarare en brist på ett riktigt is-te än själva produkten som sådan. De flesta is-teer som erbjuds är mer sockerdricka med te-extrakt. Kallbryggt te är mycket enkelt att brygga och det blir magiskt gott. Vi kommer presentera lite härliga recept under året här på bloggen.

 

DEAL OF THE DAY

Lundablandning ® - Tepåsar

 
 
89 kr SENAST SåLDA VARA