Trendspaning på te

Skrivet: 2016-05-24 22:03
Ändrat: 2016-05-24 22:08
Familjeföretaget Tehuset Java som regelbundet håller teprovningar har gjort en ”spaning” kring vilka aktuella trender som gäller kring te just nu. Drycken som bara blir hetare och hetare. Och kallare…

Spaningen är gjord genom att kika på tendenser genom hela sin verksamhet i sina fem fysiska butiker i Lund och Stockholm samt en kundundersökning via sin webshop www.tehusetjava.se

- Av dessa trender brinner jag personligen väldigt mycket för kallbryggt grönt te. Gott, hälsosamt  och dessutom väldigt lätt att brygga. Det behövs dessutom ett gott alternativ till alkohol på alla restauranger, säger Fredrik Skeppstedt som tillsammans med sin fru Åsa Skeppstedt och syster Sofia Wilén driver familjeföretaget Tehuset Java.

 

Tehuset Javas trendspaning & tips

 

 1. Matcha

  Det gröna guldet; matcha blir trenddrycken i år. Det kommer vara matcha latte, matchaglass, praliner med matcha. Matcha är ett högkvalitativt grönt te som mals ner till ett pulver. Mycket hög halt av nyttiga antioxidanter.  Se mer info längre ned.

   

 2. Kallbryggt te

  Coldbrew trenden började med kaffe och har nu nått te. Kallbryggt te är mycket enkelt att brygga och det blir väldigt gott. Ställ en flaska med kallt vatten och några matskedar te i kylen över natten. Klart! Helst grönt te, men prova även svart te.

   

 3. Yerba Mate

         Örten från Latinamerika används i de flesta detoxblandningar. Yerba Mate är mycket uppiggande och  höjer temperaturen i kroppen. Prova Yerba Mate under arbetsdagen så får du se hur mycket   effektivare & piggare du kommer känna dig.

 

      4.  Tea to go

2016 kommer bli året då allt fler kommer beställa te som take away. Detta kommer ställa större krav på alla caféer och restauranger att erbjuda en bra lösning för detta.

 

     5. Neutrala teer

Nu har konsumenterna i Sverige kommit lite längre i sin resa att upptäcka nya teer och då lämnar man de traditionella storsäljarna med mycket frukt och bär. Nu vill man upptäcka neutrala teer från olika länder.

 

Matcha – största trenden

Matcha är en av huvudingredienserna i den japanska teceremonin. Matcha består av grönt te som mals till ett väldigt fint pulver.

 

För att brygga en kopp matcha gör man följande:

Vispa ner pulvret i hett vatten (testa olika temperaturer på vattnet men inte över 80 grader). Helst bör man använda en särskild bambuvisp. Detta för att lösa upp allt te som annars kan bilda klumpar. Sedan dricker man det som det är. Teet blir mörkgrönt och lite tjockare än ett vanligt te. Dricker man det med varmmjölk, så kallas det matcha latte.

 

Fin matcha tillverkas av en tesort som heter Gyokuro. Det är ett ekologiskt och exklusivt grönt te, som brukar betraktas som det mest sofistikerade av de japanska teerna. Omkring 2-3 veckor (20 dagar) innan tebladen ska skördas täcks buskarna med tyg. Detta så att mängden solljus som når buskarna minskar. Det gör att halterna av klorofyll och andra ämnen i bladen ökar.

 

Matcha latte barer i New York

Det har på senare år blivit vanligt att matcha används i bakverk, glass och sötsaker av olika slag. Intresset för matcha har ökat enormt utanför Japan de senaste åren. I New York öppnar det matcha latte-barer och fler och fler hemma i Sverige blir nyfikna och vill testa.

 

Matcha & hälsa

Vissa forskningsrön tycks visa att mängderna av en del antioxidanter är betydligt större i matcha än i andra gröna tesorter. I en enda tekopp ryms tio gånger mer näring jämfört med klassiskt bryggte och mätt i antioxidanter är koncentrationen nästan 500 gånger mer än i ett färskt äpple.

 

ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity), mätvärde för ett livsmedels antioxidativa effekt, visar 1.573 enheter per gram matcha-te, jämfört med svenska blåbär som ligger på 93 enheter per gram eller de omskrivna gojibäret – som ligger på 253 enheter per gram.

 

Matcha innehåller koffein, dock inte lika mycket som kaffe, och passar särskilt personer som är känsliga för kaffets lite mer dramatiska energiskjutsar. Den balanserade energiknuffen beror sannolikt på att matcha är naturligt rikt på aminosyran L-theanin, som är stressdämpande och rogivande.

 

 

DEAL OF THE DAY

Lundablandning ® - Tepåsar

 
 
89 kr SENAST SåLDA VARA