Topplista Rooibos

Skrivet: 2017-01-30 20:42
Ändrat: 2017-01-31 13:02

 

Rooibos, även kallat rött te, består av blad från Rooibos-busken som växer i Sydafrika. Rooibos bryggs som te men innehåller inget uppiggande tein (koffein) och kan med fördel drickas på kvällen. Rooibos kan gärna brygga längre än vanligt te, då det inte blir beskt. Vi brukar rekommendera minst 5 minuter men testa dig gärna fram på egen hand. 

Bladen innehåller flavonider, mineraler och antioxidanter och har traditionellt använts som medicinaldryck under väldigt lång tid i Sydafrika. Rooibos har en naturligt söt smak och finns i en uppsjö av olika blandningar där det mixas med olika frukter, blommor och bär.

Här kommer en lista med våra 3 populäraste Rooibos just nu:

Rooibos Safari

Rooibos Youghurt Citron

Rooibos Rabarber Grädd

Läs mer här

 

 


Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Barnfonden

Skrivet: 2016-12-27 11:30

Vi har ett samarbete med Barnfonden där vi skänker 10% av försäljningen av våra teer i serien Happy Cup Of Tea.

Plus att vi skänkte 5 kr för varje såld teadventskalender som vi sålde 2016. Sen vi senast gjorde vår avräkning i somras har vi nu summerat och har skänkt 10 776 kr. Vi vill tacka alla våra kunder som varit med och gjort detta möjligt.

Gå gärna in på www.barnfonden.se där kan ni följa deras arbete.

Yerba Mate

Skrivet: 2016-09-21 19:28

Det skrivs mycket om Yerba Mate nu.

Vi tycker att våra kompisar på Food Pharmacy gjort det så bra så vi återger deras text rakt av här:-)

Professorns favoritte: Yerba Mate.

I går kunde vi läsa på professor Bengmarks Facebook-sida om hans absoluta favoritte – Yerba Mate. Tror att det uttalas ”järba mäjt” men det skulle ju förstås också kunna uttalas ”jörba matte”?

Nåväl, oavsett hur det uttalas så togs det till Europa av munkarna redan på Columbus skepp men det är först nu på senare år som forskningen hunnit ikapp. Vår käre husprofessor rapporterar om följande hälsoeffekter:

1 Det är uppiggande. Yerba-te funkar typ som kaffe och innehåller matein som i princip är detsamma som koffein.

2 Det förstärker minnet. Yerba-te anses förstärka mentala funktioner som minne, sinnesstämning och alerthet. Det innehåller teobromin och teofyllin som stimulerar produktionen av dopamin.

3 Det innehåller mängder av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Yerba-te innehåller bland annat rikligt av (koncentrera dig nu): vitamin A, C, B1, B2, B3, B5 och E samt kalcium, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen, natrium, svavel och zink. Dessutom är det rikt på klorofyll, flavonoider och aminosyror.

4 Det anses ha stor medicinsk användning. Mot trötthet, dålig matsmältning, som hjälp till viktnedgång, mot smärta, trötthet, depression samt säsongsallergier (speciellt sinuit). Det har också rapporterats vara effektivt vid blåskatarr.

5 Det stimulerar immunsystemet. Och har starkt antiinflammatoriska effekter!

6 Det är effektivt för viktminskning. Och ökar fettförbränningen och insulinkänsligheten.

7 Det är antibakteriellt. Yerba-te motverkar utveckling av colibakterier och tarmparastiter och motverkar både diarré och förstoppning.

8 Det rapporteras motverka urkalkning av skelettet. Så det så.

9 Det stärker hjärtat. Yerba-te sänker blodtrycket och motverkar rytmrubbningar och hjärtinsufficiens.

10 Det motverkar utveckling av cancer. Yerba-te är rikt på substanser som saponiner, ursolsyra, rutin, tannin, chlorogensyra och klorofyll – alla med anticancer-effekter.

Det klassiska sättet att dricka Yerba Mate, i alla fall i Sydamerika, är ur en frukt som heter kalebass och med ett speciellt sugrör. Detta tänker vi inte ge oss på. Vi nöjer oss med att brygga det som vanligt te i en vanlig sil, och efter snabb googling hittade vi en variant här som vi genast klickade hem.

 

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.

 //

Följ gärna Food Pharmacy för de skriver riktigt roligt och om bra saker:-)

 

 

Matchasmoothie

Skrivet: 2016-05-25 20:34
Ändrat: 2016-06-02 14:42

Matcha är ett grönt te från Japan som är malt till ett fint pulver. Pulvret vispas upp i hett vatten och avnjuts som det är eller uppblandat i smoothies, med varm mjölk (matcha latte), i glass mm mm. Forskning visar att matcha innehåller betydligt mer antioxidanter än vanligt grönt te och har blivit oerhört populärt även utanför Japan den senaste tiden.

Testa gärna att göra en grön smoothie boostad med matcha! Smakar friskt och gott och innehåller mängder med nyttigheter!

Gör så här för ca 2 glas:

Mixa ca 3 nävar bladgrönt (det går bra med bara spenat för en lite mildare smak) med

2 tsk matchapulver

1 st avokado

1/2 pressad citron

2 dl vatten

4-5 st isbitar

Späd med ca1 dl äppeljuice tills du uppnår önskad konsistens. Eller späd enbart med vatten för att få en friskare smak.

Drick och njut!

Trendspaning på te

Skrivet: 2016-05-24 22:03
Ändrat: 2016-05-24 22:08
Familjeföretaget Tehuset Java som regelbundet håller teprovningar har gjort en ”spaning” kring vilka aktuella trender som gäller kring te just nu. Drycken som bara blir hetare och hetare. Och kallare…

Spaningen är gjord genom att kika på tendenser genom hela sin verksamhet i sina fem fysiska butiker i Lund och Stockholm samt en kundundersökning via sin webshop www.tehusetjava.se

- Av dessa trender brinner jag personligen väldigt mycket för kallbryggt grönt te. Gott, hälsosamt  och dessutom väldigt lätt att brygga. Det behövs dessutom ett gott alternativ till alkohol på alla restauranger, säger Fredrik Skeppstedt som tillsammans med sin fru Åsa Skeppstedt och syster Sofia Wilén driver familjeföretaget Tehuset Java.

 

Tehuset Javas trendspaning & tips

 

  1. Matcha

    Det gröna guldet; matcha blir trenddrycken i år. Det kommer vara matcha latte, matchaglass, praliner med matcha. Matcha är ett högkvalitativt grönt te som mals ner till ett pulver. Mycket hög halt av nyttiga antioxidanter.  Se mer info längre ned.

     

  2. Kallbryggt te

    Coldbrew trenden började med kaffe och har nu nått te. Kallbryggt te är mycket enkelt att brygga och det blir väldigt gott. Ställ en flaska med kallt vatten och några matskedar te i kylen över natten. Klart! Helst grönt te, men prova även svart te.

     

  3. Yerba Mate

         Örten från Latinamerika används i de flesta detoxblandningar. Yerba Mate är mycket uppiggande och  höjer temperaturen i kroppen. Prova Yerba Mate under arbetsdagen så får du se hur mycket   effektivare & piggare du kommer känna dig.

 

      4.  Tea to go

2016 kommer bli året då allt fler kommer beställa te som take away. Detta kommer ställa större krav på alla caféer och restauranger att erbjuda en bra lösning för detta.

 

     5. Neutrala teer

Nu har konsumenterna i Sverige kommit lite längre i sin resa att upptäcka nya teer och då lämnar man de traditionella storsäljarna med mycket frukt och bär. Nu vill man upptäcka neutrala teer från olika länder.

 

Matcha – största trenden

Matcha är en av huvudingredienserna i den japanska teceremonin. Matcha består av grönt te som mals till ett väldigt fint pulver.

 

För att brygga en kopp matcha gör man följande:

Vispa ner pulvret i hett vatten (testa olika temperaturer på vattnet men inte över 80 grader). Helst bör man använda en särskild bambuvisp. Detta för att lösa upp allt te som annars kan bilda klumpar. Sedan dricker man det som det är. Teet blir mörkgrönt och lite tjockare än ett vanligt te. Dricker man det med varmmjölk, så kallas det matcha latte.

 

Fin matcha tillverkas av en tesort som heter Gyokuro. Det är ett ekologiskt och exklusivt grönt te, som brukar betraktas som det mest sofistikerade av de japanska teerna. Omkring 2-3 veckor (20 dagar) innan tebladen ska skördas täcks buskarna med tyg. Detta så att mängden solljus som når buskarna minskar. Det gör att halterna av klorofyll och andra ämnen i bladen ökar.

 

Matcha latte barer i New York

Det har på senare år blivit vanligt att matcha används i bakverk, glass och sötsaker av olika slag. Intresset för matcha har ökat enormt utanför Japan de senaste åren. I New York öppnar det matcha latte-barer och fler och fler hemma i Sverige blir nyfikna och vill testa.

 

Matcha & hälsa

Vissa forskningsrön tycks visa att mängderna av en del antioxidanter är betydligt större i matcha än i andra gröna tesorter. I en enda tekopp ryms tio gånger mer näring jämfört med klassiskt bryggte och mätt i antioxidanter är koncentrationen nästan 500 gånger mer än i ett färskt äpple.

 

ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity), mätvärde för ett livsmedels antioxidativa effekt, visar 1.573 enheter per gram matcha-te, jämfört med svenska blåbär som ligger på 93 enheter per gram eller de omskrivna gojibäret – som ligger på 253 enheter per gram.

 

Matcha innehåller koffein, dock inte lika mycket som kaffe, och passar särskilt personer som är känsliga för kaffets lite mer dramatiska energiskjutsar. Den balanserade energiknuffen beror sannolikt på att matcha är naturligt rikt på aminosyran L-theanin, som är stressdämpande och rogivande.

 

 

Tetrender 2016

Skrivet: 2016-01-11 17:15
Ändrat: 2016-02-21 17:42

Ett nytt år och massor med spännande trender som kommer.

 

Jag har listat de fem som jag tror mest på under 2016.

1: Matcha, det gröna guldet: Som jag skrev i förra blogginlägget så kommer Matcha bli en riktig trenddryck 2016. Det kommer vara Matcha latte, matchaglass, praliner med matcha osv. För mer info om Matcha se förra inlägget.

2: Yerba Mate: Örten från latin Amerika som används i de flesta Detoxblandningar. Yerba Mate är mycket uppiggande och höjer temperaturen i kroppen. Prova Yerba Mate under arbetsdagen så får du se hur mycket effektivare & piggare  du kommer känna dig:-)

3: Tea to Go: 2016 kommer bli året då allt fler kommer beställa te som take away. Detta kommer ställa större krav på alla caféer och restauranger att erbjuda en bra lösning för detta. Vi kan se olika ny lösningar som kommer och ni kommer hitta flera av dessa i våra butiker under 2016.

 4: Neutrala teer: Nu har konsumenterna i Sverige kommit lite längre i sin resa att upptäcka nya teer och då lämnar man de traditionella storsäljarna där ju mer smaker man blandade desto bättre gällde. Nu vill man upptäcka neutrala teer från olika länder!

 5: Kallbryggt te: Is te har aldrig riktigt slagit i Sverige men det är nog snarare en brist på ett riktigt is-te än själva produkten som sådan. De flesta is-teer som erbjuds är mer sockerdricka med te-extrakt. Kallbryggt te är mycket enkelt att brygga och det blir magiskt gott. Vi kommer presentera lite härliga recept under året här på bloggen.

 

MATCHA

Skrivet: 2015-08-26 10:51
Ändrat: 2015-08-26 11:14

Matcha är en typ av grönt te som avviker från andra sorter. Det är från början en typ av te som dracks i Kina, men som sedermera reste till Japan med buddhistiska munkar, och som numera dricks mestadels i Japan. Matcha är en av huvudingredienserna i den Japanska teceremonin.

Matcha består av grönt te som man malt till ett väldigt fint pulver. För att göra en kopp matcha gör man följande. Vispa ner pulvret i hett vatten (testa olika temperaturer på vattnet). Helst bör man använda en särskild bambuvisp, man kan använda andra vispar också såklart:-). Detta för att lösa upp allt te som annars kan bilda klumpar. Sedan dricker man det som det är.  Teet blir mörkgrönt med ett något ljusare skum och konsistensen blir lite tjockare än för ett vanligt te. Smaken är åt det algiga hållet. Dricker man det med varmmjölk, en så kallad Matcha Latte, kan man ana lite nyponkaraktär!

Vår matcha tillverkas av en tesort som heter Gyokuro. Det är ett mycket fint-, ekologiskt- och exklusivt grönt te, som brukar betraktas som det mest sofistikerade av de japanska teerna. Omkring 2-3 veckor (20 dagar) innan tebladen ska skördas täcks buskarna med tyg. Detta så att mängden solljus som når buskarna minskar. Det gör att halterna av klorofyll och andra ämnen i bladen ökar.

Matchatrend

Det har på senare år blivit vanligt att matcha används i bakverk, glass och sötsaker av olika slag. Intresset för matcha har ökat enormt utanför Japan de senaste åren. I New York öppnar det Matcha Latte-barer och fler och fler hemma i Sverige blir nyfikna och vill testa.

 

Matcha & Hälsa

Vissa forskningsrön tycks visa att mängderna av en del antioxidanter är betydligt större i matcha än i andra gröna tesorter. I en enda tekopp ryms tio gånger mer näring jämfört med klassiskt bryggte och mätt i antioxidanter är koncentrationen nästan 500 gånger mer än i ett färskt äpple.

ORAC, mätvärde för ett livsmedels antioxidativa effekt, visar 1 400 enheter  per gram matcha-te, jämfört med svenska blåbär som ligger på 93 per gram eller det omskrivna gojibären – som ligger på 253.

Matcha innehåller koffein, dock inte lika mycket som kaffe, och passar särskilt personer som är känsliga för kaffets lite mer dramatiska energiskjutsar. Den balanserade energiknuffen beror sannolikt på att matcha är naturligt rikt på aminosyran L-theanin, som är stressdämpande och rogivande.

Vi tycker det är extra kul att intresset för Matcha ökar så kraftigt då vi haft Matcha i vårt sortiment i över 10 år. Vi har många kvalitéer och även en Matcha som är extra bra att göra Matcha Latte med:-)

Klicka här för produkter!

Darjeeling First Flush 2015-1 FTGFOP1 Organic Monteviot DJ 1

Skrivet: 2015-04-16 17:25
Ändrat: 2015-04-16 17:30

Darjeeling First Flush 2015-1 FTGFOP1 Organic Monteviot DJ 1

Det finns en period på året då teälskarens hjärtat slår några extra slag. Perioden då de först teerna från Darjeeling flygs ut till resten av världen och man ska få ett smakprov på vad som årets skörd har att erbjuda. Denna period är nu!

Efter att vi provat lite olika gårdars teer har vi i år fastnat för ett som vi tycker stod ut lite mer än övriga.

Trots att det varit svåra väderförhållanden i Darjeeling, Indien, har gården Monteviot lyckats helt makalöst bra med sin Darjeeling First Flush 2015-1 FTGFOP1 Organic Monteviot DJ 1.

Av namnet att utläsa är den ekologisk och vad har ni då att vänta er av detta te?

 

Bladen:

Vackert behandlade och varsamt plockade med klar struktur. Mörkgrön färg tillsammans med silverfärgade toppskott.

Doft:

Starkt grön, lätt fruktighet med lite inslag av mandel.

Den bryggda drycken:

Blixtrande guldskimrande.

Smak:

Fräsch, blommig med lite krydda och mandel

 Mystiken kring Darjeeling lever fortfarnade kvar och teernas Champagne, som First Flushen brukar kallas lever verkligen upp till sitt namn!

I år är First Flush verkligen FIRST CLASS

Bryggtips:

Ett Darjeeling First Flush är enligt definition ett svart-te men vi tycker absolut man ska brygga det som om det vore ett Oolong- eller grönt-te.

Det blir lätt lite besk om man drar på för varmt vatten. Vad är då varmt vatten? Vi tycker att man bör använda 70-80 gradigtvatten för bästa resultat.

När det kommer till dragtid kan man laborera lite. Gillar man lite starkare karaktär låter man teet dra 4-5 minuter annars 2-3 minuter.

Lite tips samt en fråga du gärna får besvara

Skrivet: 2015-03-23 15:43
Ändrat: 2015-03-23 15:59

Te
Vad är vanligt te, riktigt te, originalet…?
Ja det fantastiska med te är att svaret på dessa frågor är till stor del baserat på individuella preferenser.
Rent tekniskt är rent te helt enkelt bara teblad, oxiderade sådana, så de kan bryggas till världens mest druckna dryck efter vanligt vatten.

Svart eller rött?
Te oavsett om det är svart, grönt, vitt eller Oolong så kommer det från samma grund.
Camelia Sinencis heter teplantan på latin och det är beroende på hur man bereder bladen från denna ädla växt som definitionen bestäms. När vi säger svart te säger man i Asien rött te. Detta därför att man i Asien hänvisar till färgen på drycken. När vi säger rött te så menar vi egentligen Rooibos. Rooibos är en växt som växer i Syd Afrika. Denna växt har inget med tepalantan att göra men man bereder det på samma sätt som te och därför brukar man kalla det rött te.

Grönt
Det finns givetvis normer för hur ett grönt te ska processas för att klassas som grönt men det ligger många års erfarenhet i varje plantage där man bereder på sitt vis. Det är detta som gör te till en så oerhört fantastisk dryck. Alla från producent till konsument har sin personliga uppfattning om hur drycken ska smaka, se ut eller upplevas.

Vi tycker det är väldigt roligt att intresset för neutrala svarta teer ökar. Det finns fler och fler som vill prova på hur te från olika länder smakar utan några smaker tillsatta.
Vi kan tipsa om:
* Darjeeling från Indien om man vill ha sitt te lite fruktigt och friskt.
* Yunnan från Kina om man gillar te med distinkt och kraftig smak.
* Assam Namdang från Indien om man vill ha ett riktigt kraftigt te med mycket tesmak.

Lycka till!
WE LOVE TEA!

 

Tankar kring koffein i te.

Skrivet: 2015-01-21 13:44
Ändrat: 2015-01-21 13:51

Det pratas mycket om koffein i te, är det verkligen koffein, är det inte tein! Det påstås väldigt mycket och det tenderar att bli sanningar när det sägs tillräckligt många gånger.

Vad är då sant? Jag går till det jag lärt mig och ger er min bild av detta.

För att förstå det hela måste vi börja från början. När jag i denna text nämner te menar jag allt som kommer från teplantan, Camellia Sinensis. Det vill säga all dryck som görs av olika mycket oxiderade blad från teplantan.

För att först och främst reda ut begreppet koffein, tein eller matein! Allt är olika benämning på koffein i olika produkter.

Alla tebuskar är inte exakt lika men de härstammar från samma grund. Tänk lite som äppelträd, ett släkte men många olika variationer på äpplena.

När man producerar te låter man bladen oxidera olika mycket beroende på vilket te man vill göra.

Ett grönt te oxideras mycket lite, ett Oolong lite mer och ett svart-te (rött, i Asien benämner man det te som vi kallar svart för rött) oxideras fullt ut.

I denna process tillför man inte koffein eller något annat. Då kan man tänka sig att det koffein som finns i plantan finns där redan från början. Vissa tebuskar har mer koffein andra har mindre. Det har gjorts ett mycket spännande test i Kanada där man testade koffeinhalten i olika teer när de var bryggda, alltså på själva drycken inte i bladen, där resultatet omkullkastade många gamla sanningar.

Vad de kom fram till var att den specifika tebusken och var den växt och hur den odlats var de viktigaste ingredienserna till hur mycket koffein det var i teet. Det har lite att gör med hur man sedan behandlar bladen. Några gröna teer hade långt mycket mer koffein än många svarta (se tabell nedan).

En tebuske som odlats ekologiskt visade sig innehålla mer koffein än andra av samma sort. Varför? Ganska självklart såhär i efterhand. En tebuske som odlas ekologiskt producerar mer koffein för koffeinet är växtens naturliga försvar mot insekter och andra skadedjur.

Så de gamla sanningarna med att man kan skölja bladen innan man dricker för att ”tvätta bort” koffeinet stämmer tyvärr inte.

Om man tar en specifik tebuske och bereder både svart- (rött), grönt & Oolong skulle grunden av koffein alltså inte skilja sig i dessa teer. Dock finns det skillnader och faktorer som påverkar. Det svarta teet som är helt oxiderat har i processen blivit av med en del taniner men har också i processen blivit av med lite koffein. Taninet, som är mycket beskt, kapslar in koffeinet i teplantan. Därför upplever man att det är mindre koffein i ett grönt te då det tar längre tid för vattnet att först frigöra taninet och sen koffeinet. En annan faktor som påverkar hur mycket koffein man får i sig genom drycken är dragtiden! Ju längre man låter ett te dra desto mer koffein frigörs!

Det är även här vi hittar en av anledningarna till att man ska brygga gröna teer i lägre temperatur. Varmt vatten frigör taninet och gör då drycken oerhört besk och sträv.

Mängden koffein i en kopp bryggd enligt tabellen nedan:

Te:

Typ:

Producerande land:

Mängd te:

Mängd vatten:

Temperatur:

Dragtid:

Mängd koffein:

Matcha Sendo

Grönt

Japan

1,5g

100 ml

75°C

30 sec

126 mg

Darjeeling Sungma First Flush DJ2

Svart

Indien

5g

500 ml

95°C

4,5 min

58 mg

Long Jing Shi Feng

Grönt

Kina

5g

500 ml

85°C

4,5 min

48 mg

Assam Banaspaty

Svart

Indien

5g

500 ml

95°C

3,5 min

22 mg

Yerba Maté

Yerba Maté

Brasilien

5 g

500 ml

85°C

4,5 min

18 mg

Autumn Darjeeling Sungma DJ480

Svart

Indien

5g

500 ml

95°C

3,5 min

16 mg

                                                                                                   Källa: Table 1, Tea History Terroirs Varieties

Att Matcha hamnar så högt har sin förklaring i att man dricker upp bladen då Match är malt te.

Intressant att se att Yerba Maté innehåller 18 mg jämfört med ett Darjeeling på 58 mg.

//Fredrik

#tekunskap #tehusetjava #koffein

DEAL OF THE DAY

Lundablandning ® - Tepåsar

 
 
89 kr SENAST SåLDA VARA