En guide för dig som tenjutare
Bryggning
Grundprocessen till att brygga te går till ungefär på följande sätt.
Köp filter och tillbehör till te
- Värm tekannan genom att skölja ur den med varmt vatten.
- Fyll vattenkokaren/kastrullen med färskt vatten från kranen. Vatten som redan har blivit kokt kommer att påverka teets smak negativt. Använd alltid nytt, färskt vatten.
- Lägg i en tesked (ca 2g) med teblad för varje person och en extra sked för kannan. Teet bör ha så mycket utrymme att röra sig i som möjligt, ju mer plats desto mer smak kan frigöras från tebladen.
- Stäng av vattenkokaren/kastrullen när vattnet uppnått lämplig temperatur (se tabellen nedan) och häll i det i kannan. Du behöver inte röra om, bara låt tebladen sakta dra som de själva vill.
- Låt teet dra enligt tabellen (men var inte rädd för att experimentera om du vill). Om teet ligger löst i kannan så kan man sila det genom en sil när man häller upp det, om man har använt en sil så tar man helt enkelt ut den.
Temperatur
Rekommendationer för optimal bryggning av alla tesorter.
- Grönt te: Bryggs vid ca 70-85 ºC, låt dra 2-3 minuter
- Oolong te: Bryggs vid 70-85 ºC, låt dra ca 2-4 minuter
- Svart te: Bryggs vid 95-100 ºC, låt dra 3-5 minuter
- Vitt te: Bryggs vid ca 75 ºC, låt dra ca 3-10 minuter
- Matcha te: Bryggs vid 60-70 ºC. Matcha är ett pulver som vispas ut och dricks.
- Rött, Rooibos: Bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.
- Örtte: Bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.
Vatten
Mjukt eller hårt vatten
Smaken kan variera beroende på var man bor och vilket sorts vatten man har. Mjukt vatten gör generellt så att teets smaker kommer fram bättre än hårt (kalkrikt) vatten.
Koppens form
Form, värme och aromer
Tekoppens form kan påverka smak och upplevelse mer än man tror. En kupad kopp förhöjer dofter och håller värmen mycket längre medan en vid kopp ofta är lättare att hålla och låter dig njuta av teets färg. Tänk på att det är du som avnjuter ditt te på ditt sätt och det är dina preferenser som avgör.
Mjölk
Mjölk eller inte mjölk? Många teer smakar utsökt med mjölk, särskilt starkare teer som Assam där mjölken mildrar den kraftiga smaken. Chai-teer med sin kraftiga kryddning kan också mjukas upp och framhävas bättre med en skvätt mjölk i. Generellt gäller att desto ljusare te, desto mindre anledning att tillsätta mjölk. Med väldigt ljusa teer som Darjeeling kan mjölken lätt ta över de subtila karaktärerna i teet. Ur hälsosynpunkt så bör man inte tillsätta mjölk i sitt te. Undersökningar har visat att proteiner i mjölken binder flavonoiderna i teet och tar bort dess vidgande effekt på blodkärlen. Om du inte är van vid att dricka ditt te utan mjölk, pröva det - du kommer att bli förvånad av skillnaden.
Relaterade artiklar: Dagens Medicin - Mjölk i te saboterar skyddande effekt för hjärtat
Black tea consumption dose-dependently improves flow-mediated dilation in healthy males
Mjölken först eller sist? Den här kniviga frågan har tedrickare tvistat om under en lång tid. Innan benporslinets intåg i tevärlden så sprack lätt de fina, tunna kopparna av det varma vattnet. Man hällde då i mjölken först för att det inte skulle bli en sådan värmeshock och det blev då en symbol för att man hade fint, skört porslin. I slutet av 1700-talet så kom det lite tåligare benporslinet. Då behövde man inte hälla i mjölken först utan kunde hälla i det varma vattnet utan problem. Då svängde modet om och det blev en statussymbol att hälla i mjölken sist och visa att man hade dyra koppar av benporslin. Evelyn Waugh beskrev en gång en vän som använde uttrycket ”hellre mjölk i först” för att referera till en person av lägre klass, och vanan blev en social klyfta som hade lite att göra med teets smak. Med det sagt så finns det i alla fall en bra anledning att tillsätta mjölken sist – om du dricker en främmande tesort är det lättare att bedöma den rätta mängden mjölk att hälla i när du sett dess styrka och färg. Å andra sidan, att tillsätta mjölken först betyder att fettet i mjölken emulgerar på ett annat sätt när teet hälls i, vilket ändrar smaken på teet och gör det jämnare och krämigare. Det kyler även teet till en mer acceptabel dricktemperatur. Men nu när dagarna då ens samhällsrang bedömdes av detta är över kan du hälla din mjölk på vilket sätt du vill.
Svart te
Svart te, vilket är det vi dricker mest i västvärlden, kallas i Asien för rött te. Detta på grund av den röda färgen som teet får efter bryggning. Det svarta teet dricks i väldigt liten utsträckning i Asien trots att Kina är en av världens största producenter av svart te.
Tebladen är från början gröna, men efter skörden så oxideras dem. I samband med detta blir bladen mörkare och mindre känsliga för transport. Detta gjorde att Ostindiska kompaniet på 1600-talet kunde frakta svart te tillbaka till Europa utan att det förstördes under den långa färden.
Svart te är också den sort som är mest lämplig för smaksättning. En tesort som vi alla känner till är Earl Grey, som är svart te smaksatt med aromatiska oljor från citrusfrukten bergamott.
Grönt te
Grönt te är det som dricks mest i Japan och Kina. De gröna bladen oxiderar inte utan de värms upp genom ångning eller wokning, vilket gör att det bevarar många av sina hälsosamma ämnen, till exempel antioxidanter och vitamin C. Gröna teer måste göras på blad av högre kvalite, om bladen är skadade påbörjas nämligen oxideringen och då blir bladen brunfläckiga. Grönt te passar utmärkt till mat och då framförallt asiatisk, både på grund av sin speciella, lite beska, naturliga tesmak men även på grund av att man anser att grönt te har gynnsam effekt på matsmältningen.
Man måste dock tänka på att grönt te är känsligare och mer av en färskvara än svart te och det är viktigt att man förvarar och tillagar det så att smaken verkligen kan komma till sin rätt. Grönt te bör förvaras svalt, torrt och mörkt i burkar som går att stänga ordentligt och aldrig nära andra livsmedel som kan göra att teet förlorar sin fina arom.
Oolong
När man ska framställa oolong-te måste man utrusta sig själv med stort tålamod. De gröna bladen läggs ut på stora dukar för att torka i solskenet. Sedan påbörjas en lätt oxideringsprocess. Vissa sorter av oolong-te skakas i stora bambukorgar för att oxidera bättre. Oxideringen förbättras av att bladen sönderdelas mot korgarnas vassa kanter och på så sätt kommer syret bättre till. Sedan hälls bladen i stora trummor och torkas ytterligare en stund. Man häller sedan ut bladen på rena bomullsdukar och skakar dem. Dukarna knyts sedan ihop till bollar och valsas i en maskin för att sedan åter igen hällas tillbaka i trumman och torkas. Denna process kan hålla på många gånger men gemensamt för olika sorters oolong-te är att oxideringen avbryts innan tebladet har blivit helt svart utan fortfarande har en grön kärna. Man kan säga att det blir som ett mellanting mellan svart och grönt te.
Vitt te
För att få vitt te plockar man endast de vita tebladsknopparna och de små späda, silverfärgade bladskotten. De fina skotten plockas förhand en gång om året, under våren och torkas sedan genast varsamt. Det får varken hettas upp, valsas eller oxideras utan knopparna behålls hela och ger en svagt blommig doft. Kvaliteten på knopparna är helt avgörande och i Kina är de fina fjuniga knopparna enormt eftertraktade. Trots tebladens vita färg blir teet ändå när det är bryggt svagt bärnstensfärgat. Det vita teets utsökta smak och tebladens nästan ömtåliga utseende gör att teet uppfattas som extra elegant, och det är mycket riktigt ett exklusivt te som är mycket eftertraktat bland tekännare.
Rooibos
För att få rött te använder man sig inte av bladen från den vanliga tebusken utan istället plockar man bladen från Rooibousken, en perennbuske som växer i Cedarberg Mountains i Sydafrika. Rött te får sin färg då man gräver ner det i marken och det oxiderar. Rött te innehåller inget koffein och passar utmärkt som kvällste för den som har svårt att somna. Det kan även vara ett bra alternativ för gravida och barn som vill dricka ett gott te men bör undvika koffein. Det sägs att rött te har medicinska egenskaper, bland annat innehåller det stora mängder antioxidanter, vitaminer och flour och sägs bota och lindra allt från allergier till eksem. I Sydafrika ger man det ofta till spädbarn med kolik.
Örter och infusioner
Ört-teer och fruktinfusioner är egentligen alla typer av blandningar som inte innehåller te eller Rooibos. Det kan vara örtblandningar du plockat i din egna trädgård eller torkade frukter och blommor.
De här blandningarna är ofta helt fria från koffein och tanniner, vilket gör dem extra lämpliga att dricka på eftermiddag/kväll samt att de inte blir beska om man råka brygga dem för länge. De är väldigt populära att använda till iste, testa att brygga i kallt vatten över natten!
Vissa örter har specifika egenskaper, såsom Hallonblad eller nässelte, men tänk på att te inte ersätter medicin om du har krämpor du vill behandla. Te kan dock fungera som komplement och vem vill inte ha en varm kopp när man är lite krasslig?
Det finns flera klassiska teer – Från rena frukostblandningar till smaksatta blandningar, Earl Grey och Lapsang Souchong, Assam, Ceylon och självklart Lundablandning. Bortsett från dessa välkända sorter finns namn som få av oss hört talas om, än mindre smakat: Formosa Dong Ding Oolong, Darjeeling First Flush, Gyokuro, Ekologisk White Silver Needle samt den förtjusande Senchan från Shizuoka för att nämna några.
Många finner det överraskande att Tehuset Javas sortiment av teer är så stort och omfattande i ett land av kaffedrickare. Grunden till vårt sortiment är att vi har byggt upp unika kontakter med våra kunder genom åren - vi köper ofta hem vissa teer med enstaka kunder i åtanke. Utan våra medvetna och intresserade kunder hade vårt sortiment aldrig kunnat vara så brett i ett land som Sverige, där marknaden tyvärr domineras av enklare och dåliga teer.
På vanliga caféer och restauranger förväntar vi oss sällan att bli erbjudna mycket mer än English Breakfast och Earl Grey i tepåsar av enklare format. Om vi får en vinlista däremot förväntar man sig ett mycket större utbud – olika länder, druvvarianter, färger, smaker, årgångar. Den nästan oändliga variationen av te vi kan prova verkar ha gått många förbi. Därför är synen av Tehuset Javas sortiment en sådan glädje – och början på ett äventyr.
På samma sätt som världens olika viner är tillverkade från en och samma växt, är te gjort från bladen av bara en växt, Camellia Sinensis med sina underarter, men detta faktum antyder inte på den enorma mängd variationer denna växt kan producera. Samma regler gäller som för vin – olika länder och regioner producerar flera olika drycker – sättet tebladen skördas, torkas, bearbetas på och väderförhållandena det växer i samverkar till att framställa tusentals av olika aromer, dofter och karaktärer i ett te. Möjligtvis beror vår tendens att dricka samma te varje dag på att vanliga affärers tesortiment är mycket begränsat, särskilt jämfört med vin. Detta tar oss tillbaka till Tehuset Java.
Tehuset Java kan detta med te – i över 90 år har vi jobbat med te. Tehuset Java var även först i Sverige med ett specialiserat sortiment inom te. Några av våra första blandningar har vi kvar än idag, Special no3 med sin rökta karaktär, Morning Blend samt Sir James för att nämna några av våra klassiker. Vårt unika och uppskattade sortiment av olika Earl Grey är vi idag mycket glada över att få stoltsera med. Vårt absolut mest populära te är Lundablandningen som Jannike Skeppstedt blandade i slutet av 1980-talet. Lundablandningen blev en omedelbar succé och skickas nu land och rike runt till våra trogna kunder världen över.
Lika väl som att upprätthålla kvaliteten av Tehuset Javas kända blandningar, är det vårt jobb att hitta nya teer. Detta för att försäkra sig om att Tehuset Javas sortiment är så brett som möjligt, från nya intressanta smaksättningar till exceptionellt ovanliga och delikata teer man förmodligen bara sparar till speciella tillfällen. Det är en pågående ansträngning – varje års skörd kan skilja sig och måste avsmakas färskt. Det finns alltid nya skördar att prova, detta för att garantera att Tehuset Javas sortiment inkluderar de bästa teerna från alla regioner. Tehuset Java kan nu erbjuda runt 250 olika tesorter. Sortimentet är i konstant förändring och utökande, och beställningssortimentet är ännu mer omfattande.
Trots det makalösa utbudet av helt rena och neutrala teer är det fortfarande våra unika smaksättningar som kunderna gillar mest. Det händer ofta att vi måste ändra smakprofilerna på våra teer för att de ska ha just vår karaktär och ingen annans. Varianter på Earl Grey samt säsongsbetonade smaksättningar är alltid mycket populärt.
Nyskapande är lika viktigt som kvalitet. Framför allt ökar efterfrågan på mer unika kinesiska teer, det räcker inte längre med ett Tie Guan Yin eller Pai Mu Tan. Detsamma gäller te från Japan som med sin ångade karaktär är helt unik. Den ökande kunskapen hos kunderna gör att fler och fler kan brygga ett te så som det är tänkt och därmed få fram otroliga karaktärer, dofter och aromer i ett te. Vi kommer se mycket fler rena teer från Kina, Taiwan och Japan i framtiden.